Nieuwsbrief

Blijf wekelijks op de hoogte van het beste uit De Kennis van Nu / Focus en het laatste nieuws!

MELD JE AAN

Britse onderzoekers van de universiteit Cambridge hebben een nieuw mechanisme ontdekt dat betrokken kan zijn bij de ontwikkeling van Parkinson. Ze vonden dat een teveel aan calcium in hersencellen deze cellen misvormde en uiteindelijk deed afsterven.Wat betekent dit nieuwe inzicht voor het onderzoek naar de ziekte van Parkinson? En moeten we, zoals sommige Britse media voorstellen, dringend minder melk drinken? We vragen het aan Bas Bloem, hoogleraar neurologie bij het Radboud UMC, en aan senior voedingsdeskundige Astrid Postma-Smeets van het Voedingscentrum. Noot: Tijdens dit gesprek had Professor Bloem het over studies die een licht verband aantonen tussen mek en Parkinson omwille van ‘andere factoren’ dan calciuminname. Dat zei hij omdat er volgens hem een verband is tussen de consumptie van zuivel en de ontwikkeling van Parkinson op latere leeftijd. Het feit dat er soms nog resten pesticiden in melk gevonden worden (ook in Europa) kan daarvan een mogelijke oorzaak zijn. Verschillende studies laten een relatie zien tussen de blootstelling aan pesticiden en Parkinson.Er vallen hierbij wel vele kanttekeningen te maken. De Europese normen worden hierbij zo goed als nooit overschreden en de verdachte pesticiden zijn verboden. Melk is niet het enige product waar pesticide-residuen gevonden worden. Niet elke pesticide is hetzelfde. Een statistisch verband of link is nog geen oorzakelijk verband. Er bestaan ook nog andere verbanden met Parkinson buiten pesticiden. En op welke manier de pesticiden dan aan de vorming van Parkinson zouden bijdragen is nog onvoldoende bekend.