Nieuwsbrief

Blijf wekelijks op de hoogte van het beste uit De Kennis van Nu / Focus en het laatste nieuws!

MELD JE AAN

Wereldwijd lijden honderden miljoenen mensen aan een depressie. Alleen al in Nederland slikken meer dan 1 miljoen mensen antidepressiva, maar die werken lang niet bij iedereen goed. Nieuw onderzoek uit de Verenigde Staten en Engeland komt met een nieuwe toepassing van psilocybine, de werkzame stof in paddo’s, bij de behandeling van depressie. Trippen als therapie? De eerste resultaten zijn veelbelovend.

Elisabeth ontmoet in Londen de behandelaars van het onderzoek. Klinisch psycholoog Rosalind Watts begeleidde de deelnemers terwijl ze door een emotionele achtbaan gingen. Neurowetenschappers Robin Carhart-Harris en Mendel Kaelen willen de taboes rondom de geestverruimende middelen verbreken: met hersenscans zoeken ze een verklaring voor de ervaringen van de deelnemers.

Andrew Thayer is een van de twintig langdurig depressieve mensen die meedoen aan het onderzoek. Dankzij de nieuwe therapie is hij, na twintig jaar zware depressie, al meer dan een jaar depressie-vrij. Het hele verhaal van Andrew is later dit jaar te zien in een Britse documentaire.