Nieuwsbrief

Blijf wekelijks op de hoogte van het beste uit De Kennis van Nu en het laatste nieuws!

MELD JE AAN
De Kennis van Nu Nieuws

Mieren kunnen als groep allerlei vormen aannemen. Ze klusteren samen tot een brug of gedragen zich haast als een vloeistof. Bekijk het in deze uitzending van De Kennis van Nu Nieuws.

Zo klein als een zandkorrel, nauwelijks te zien. Het kleinste landslakje ooit gevonden heeft een huisje dat past op de punt van een ‘i’ in een gewone krantentekst. Een maand terug was er ook al een piepklein slakkenhuisje gevonden in Zuid-China, waarvan er 10 in de oog van een naald passen. Maar dat record is dus alweer verbroken door de Nederlandse evolutiebioloog Menno Schilthuizen en zijn team. Ze vonden het piepkleine slakje bij hun veldwerk in Borneo.
Daarnaast in deze uitzending een weerkaart die zo prachtig is dat het bijna kunst is. Het laat de windstromingen zien en maakt visueel hoe het zand uit de Sahara over de aarde waait.

Robots kunnen van elkaar leren en zo evolueren in hun vaardigheden. Zo hoeven ze niet geprogrammeerd te worden vooraf. Handig voor robots die op onvoorspelbare plekken gaan werken, zoals in de diepzee of op de maan, waar ze zichzelf moeten redden. Guszti Eiben, hoogleraar kunstmatige intelligentie aan de VU vertelt erover bij de ‘robotkleuterschool’. Een materiaal dat zichzelf heelt. Klinkt futuristisch, maar het is onderzoekers gelukt om een materiaal te maken dat zichzelf repareert bij een beschadiging.
Dit en meer wetenschapsnieuws in deze aflevering van De Kennis van Nu Nieuws.