Nieuwsbrief

Blijf wekelijks op de hoogte van het beste uit De Kennis van Nu en het laatste nieuws!

MELD JE AAN
Bedankt!

Beste luisteraar. We moeten er jammer genoeg mee stoppen. Na twaalf jaar de fascinerende en steeds sneller evoluerende wereld van de wetenschap dichter bij u gebracht te hebben zal er vanaf 2016 geen fulltime wetenschapsprogramma meer op de publieke radio zijn. En dat terwijl 2015 het jaar van de Nationale Wetenschapsagenda was; het jaar waarin het delen van kennis met de burger belangrijker werd gevonden dan ooit tevoren. In deze speciale uitzending blikken we met prominente wetenschappers terug, maar werpen ook een blik op de toekomst.

Om het einde van De Kennis van Nu luister bij te zetten, vroegen wij onze presentatoren om nog één keer hun favoriete gasten te interviewen. Pieter van der Wielen koos Marten Scheffer. Hij is hoogleraar aquatische ecologie en waterbeheer aan de Wageningen Universiteit en is bekend van zijn onderzoek naar kantelpunten. Voor Jeroen Dirks viel de keuze op Esther Jansma, hoogleraar dendrochronologie en paleo-ecologie aan de Universiteit Utrecht en gelauwerd dichteres en prozaschrijfster. Martijn van Calmthout spreekt met Ben Feringa, hoogleraar organische chemie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Recent kon hij de Chemistry for the Future Solvay Prize aan zijn (toch al imposante) prijzenkast toevoegen. En Karin van den Boogaert interviewt José van Dijck. Ze is hoogleraar media en cultuur aan de UvA en president van de KNAW.

De gesprekken larderen we met wetenschappelijke hapjes en drankjes. We proeven samen met geoloog Geert-Jan Vis wijn van Nederlandse bodem. Want die is lang niet zo slecht als velen denken. Zeewier is ook in opkomst als voedsel. Willem Brandenburg is onderzoeker van zilte teelten en weet er alles van. En daarnaast kun je de snavels van agressieve kippen knippen om te voorkomen dat ze elkaar kaalpikken, maar je kunt ook de kippen vredelievend maken. Dat deed dierwetenschapper Piter Bijma. Uiteraard proeven we daarom een eitje van de vredeskip.

Wij danken u voor al die jaren dat u bij ons was!