Nieuwsbrief

Blijf wekelijks op de hoogte van het beste uit De Kennis van Nu en het laatste nieuws!

MELD JE AAN
pijn knie

De ene pijn is heviger dan de andere, dat weten we allemaal. Maar pijn kan niet alleen in intensiteit verschillen: ook op basis van tijdsduur en oorzaak kunnen we verschillende soorten pijn onderscheiden.

Soms is pijn snel weer over, terwijl er andere keren geen eind aan lijkt te komen. Door te kijken naar tijdsduur onderscheiden we twee typen pijn: acute en chronische.

Acute pijn

Deze vorm van pijn ontstaat meestal vrij plotseling en duurt relatief kort (maximaal zes maanden). Als je bijvoorbeeld je hand op een hete pan legt of je enkel verzwikt tijdens het hardlopen, is er sprake van acute pijn. Die heeft een waarschuwingsfunctie en is dus heel nuttig. Zodra je de pijn voelt, weet je dat je moet ophouden met rennen, of dat je die hete pan maar beter kunt laten staan. Andere voorbeelden van acute pijn zijn kiespijn, menstruatiepijn en de pijn na een operatie.

Chronische pijn

Ook als je wond genezen is, of je verzwikte enkel hersteld, kun je nog steeds last hebben van pijn op dezelfde plek. Duurt die pijn langer dan zes maanden, dan spreken we van chronische pijn. We weten niet hoe het komt dat pijn soms aanwezig blijft, terwijl het weefsel al is hersteld. Chronische pijn heeft ook geen functie zoals acute pijn, want je lichaam heeft geen waarschuwing meer nodig. Omdat er zo weinig bekend is over de oorzaken van dit type pijn, is de behandeling ook veel lastiger dan bij acute pijn. Chronische pijn kan grote gevolgen hebben voor de kwaliteit van leven en kan ook leiden tot andere klachten, zoals angsten en depressies. 

pijn

Daarnaast kunnen we pijnklachten op basis van de oorzaak van de pijn indelen in verschillende typen. De belangrijkste daarvan zijn nociceptieve en neuropathische pijn.

Nociceptieve pijn

We spreken van nociceptieve pijn als de pijn veroorzaakt wordt door (dreigende) weefselschade. Bijvoorbeeld als je je vinger openhaalt aan een spijker, je been breekt, of pijn in je gewrichten hebt door reuma. Bij dit type pijn komen er in de wond of ontsteking stoffen vrij die de nociceptoren (‘pijnzenuwlichaampjes’) prikkelen. Die geven het pijnsignaal vervolgens via de zenuwen en het ruggenmerg door naar de hersenen. Omdat de oorzaak van nociceptieve pijn meestal goed aan te wijzen is, is dit type pijn relatief goed te behandelen.

Neuropathische pijn

Bij dit type pijn ligt het allemaal wat ingewikkelder dan bij nociceptieve pijn. Neuropathische pijn wordt veroorzaakt door zenuwbeschadiging. Als je bijvoorbeeld een wond hebt waardoor een zenuw is beschadigd, kan daardoor zenuwpijn ontstaan. De beschadigde zenuw geeft in zo’n geval zelf signalen aan het ruggenmerg, die worden doorgestuurd naar de hersenen. Soms kan de beschadigde zenuw ook ineens een elektrische stroom afgeven, waardoor je een plotselinge pijnscheut kunt krijgen. Doordat de oorzaak van deze soort pijn minder makkelijk te vinden is, is het vaak lastig om de juiste behandelmethode voor neuropathische pijn te vinden.

In deze video zie je meer over de verschillende soorten pijn en hoe ze kunnen worden behandeld. 

Pijn: oorzaken en behandeling

Ontdek meer in de special