Nieuwsbrief

Blijf wekelijks op de hoogte van het beste uit De Kennis van Nu en het laatste nieuws!

MELD JE AAN
Bloedbad

Een koelbloedige crimineel zonder angst: dat is de psychopaat zoals we die kennen uit films en series. Maar uit onderzoek van de Vrije Universiteit Amsterdam en de Radboud Universiteit Nijmegen blijkt dat psychopaten wel degelijk angst kennen.

Een van de onderzoekers, Sylco Hoppenbrouwers, legt op NPO Radio 1 uit dat voorheen de gangbare theorie binnen de Cognitieve Neurowetenschappen was dat een psychopaat geen angst kent en daarom van alles uitvreet. Nu wordt er anders tegenaan gekeken. 'Je moet je een psychopaat in een spookhuis voorstellen. Hij voelt wel angst maar schrikt niet. Hij heeft geen dreigingssysteem. Hij negeert de angst in feite en hij ziet de gevaren niet. In de praktijk betekent het dat hij dus makkelijker een overval pleegt, want hij ziet niet het gevaar van de politie of het feit dat hij overmeesterd kan worden door de winkelier.'

Psychopaten kennen wel angst

Psychopaat

Doordat een psychopaat geen gevaar herkent, komt hij in de problemen. Een normaal mens komt niet in die problemen omdat hij denkt: 'Mij te link'. Je kan een psychopaat dus helpen door hem gevaar te leren herkennen. Hoppenbrouwers : 'Nu worden veel psychopaten behandeld met therapie als praten of muziektherapie. Je kunt je afvragen of dit geschikt is voor deze groep. Het is misschien wijzer om medicatie te geven.'
 
Psychopathie is een persoonlijkheidsstoornis waarbij de gewetensfunctie onderontwikkeld is of geheel niet tot stand komt, in combinatie met een gebrek aan empathie, berouw, emotie, charme, welbespraaktheid en antisociaal gedrag. De stoornis komt voor bij ongeveer 1 procent van de wereldbevolking.

Leuke buurman

De psychopaat komt veel voor in films en spannende boeken en er bestaat een enorm cliché-beeld. Volgens Hoppenbrouwers wordt dit beeld graag bevestigd door de media, maar komt het ook door de wetenschap zelf. Het boek The Mask of Sanity, dat in de jaren 50 verscheen, gaat er vanuit dat psychopaten een masker hebben. Dat ze die leuke buurman zijn, maar daaronder nare en vervelende plannen hebben. Voor een betere behandeling is het volgens Hoppenbrouwers goed dat dit beeld langzaam aan het veranderen is.

Bron: NPO Radio 1.

Sylco Hoppenbrouwers et al, Parsing fear: A reassessment of the evidence for fear deficits in psychopathy, in Psychology Bulletin, 30 augustus 2016.

Verder lezen over: