Nieuwsbrief

Blijf wekelijks op de hoogte van het beste uit De Kennis van Nu / Focus en het laatste nieuws!

MELD JE AAN
Poema

Hoewel het onverschrokken roofdieren zijn, vermijden poema’s mensen als de pest. Dat blijkt uit een studie waarbij de dieren mensengeluid te horen kregen tijdens hun diner. De dieren maakten zich direct uit de voeten.

Poema’s, ook wel bergleeuwen, komen voor in grote delen van Noord- en Zuid-Amerika. De katten kunnen tot 120 kilogram wegen en hoewel ze ook veel kleinere prooien doden, gaat hun voorkeur uit naar herten. Daarmee is een ongewapend mens geen partij voor een poema. Toch zijn aanvallen op mensen uiterst zeldzaam. Onderzoek dat in Proceedings of the Royal Society B verschijnt, laat zien hoe dat komt.

In een veldexperiment plaatsten biologen van de University of California Santa Cruz, VS, een camera en een luidspreker bij gedode prooien van poema’s. Terwijl de poema’s van hun diner genoten, filmden de onderzoekers de dieren met een verborgen camera. Vervolgens speelden ze het geluid van een kwakende boomkikker of pratende mensen af.

Weggejaagd

De onderzoekers verstoorden 29 maaltijden van 17 van GPS-zenders voorziene poema’s. Het kikkergeluid deed de dieren vrijwel niets. Ze aten ongestoord verder. Hoorden de katten mensenstemmen, dan waren ze in 83 procent van de gevallen direct verdwenen. Ook ontdekten de biologen dat de dieren langer wegbleven van hun prooi en minder lang aten als ze waren weggejaagd door mensengeluid. Hierdoor aten ze de helft minder van hun prooi op.

Poema’s krijgen steeds vaker te maken met menselijke indringers in hun leefgebied. Dat kan om wandelaars gaan, maar ook om oprukkende bebouwing, landbouw en jagers. Uit eerder onderzoek blijkt dat in gebieden met veel menselijke activiteit poema’s 36 procent meer prooien doden. Dit experiment voegt daar aan toe dat angst voor de menselijke superpredator hier waarschijnlijk een centrale rol in speelt. Zo kunnen mensen alleen al door hun aanwezigheid het leven van roofdieren en hun prooien ingrijpend veranderen.

Justine Smith et al. Puma responses to playback experiment: sounds of humans and frogs. Proceedings of the Royal Society B, 20 juni 2017.

Poema schrikt van mensen