Nieuwsbrief

Blijf wekelijks op de hoogte van het beste uit De Kennis van Nu / Focus en het laatste nieuws!

MELD JE AAN

Dieren zijn soms net mensen. Je hebt er die in kuddes leven en je hebt er die liever alleen zijn. De poema behoort tot die laatste soort - dachten we. Nu blijkt dat deze katachtigen meer sociaal gedrag vertonen dan we wisten.

De poema is een beetje een schuchtere einzelgänger. Hij leeft en jaagt het liefst alleen, en gaat indringers in zijn territorium liever uit de weg dan dat hij ze aanvalt. De poema is dan ook een ‘solitaire’ diersoort en leeft dus niet in groepen of kuddes. Amerikaanse onderzoekers hebben echter ontdekt dat de poema toch behoorlijk sociaal actief is.

Overschot aan eten wordt gedeeld

Door achttien afzonderlijke poema’s - die in hetzelfde gebied leefden - drie jaar lang te volgen, ontdekten de onderzoekers dat deze dieren regelmatig voedsel met elkaar deelden, terwijl ze elkaar verder amper zagen. Als de poema’s een prooi vingen die te groot was om alleen op te peuzelen, dan lieten ze andere poema’s toe in hun territorium om samen het slachtoffer op te eten. De onderzoekers zeggen dat deze vorm van ‘tolerantie’ een belangrijke sociale functie heeft.

Tekst loopt door onder de afbeelding

poema, solitair

You scratch my back, I scratch yours

Ze ontdekten namelijk dat de poema’s een systeem ontwikkelden waarbij zulke ‘liefdadigheden’ werden beloond met hetzelfde gebaar. Als één poema voor het eerst zijn voedsel deelde met een andere poema, dan was de kans groter dat de andere poema hetzelfde een keer terug deed. Ook ontwikkelden de poema’s op deze manier een soort van tolerantie voor elkaar. Na een eerste gezamenlijke maaltijd waren de twee minder vijandig tegen elkaar dan voorheen.

Kuddedieren versus solitaire dieren

Kuddedieren hebben voordeel van de sociale interactie met hun groepsgenoten, ze genieten bijvoorbeeld bescherming van elkaar, kunnen effectiever jagen en zorgen voor elkaars nageslacht. Solitaire dieren hebben juist voordeel van het alleen leven omdat ze zo minder competitie hebben. Daarom werd altijd gedacht dat solitaire dieren geen sociale vaardigheden hebben ontwikkeld - ze hebben die simpelweg niet nodig.

Het is volgens de onderzoekers daarom frappant dat dit gedrag bij poema’s is waargenomen. Dat dit gedrag ook bij andere solitaire diersoorten voorkomt lijkt ze dan ook waarschijnlijk. Volgende stap voor de onderzoekers is dan ook het onderzoeken van andere poema’s en andere solitaire dieren op dit gedrag.

Bron: Elbroch et al., Sci. Adv. 2017;3: e1701218 11 October 2017