Nieuwsbrief

Blijf wekelijks op de hoogte van het beste uit De Kennis van Nu / Focus en het laatste nieuws!

MELD JE AAN
Cuttlefish eggs

Wanneer de lente aanbreekt vertrekt de zeekat vanuit de warmere wateren naar de Oosterschelde. Eenmaal aangekomen begint het spektakel. De zeekat gaat op zoek naar een partner voor de paring. De paring duurt urenlang en zorgt voor een fraai kleurenspel. Ieder jaar bezoeken grote getale duikers de onderzeese show.

Het mannetje gaat in de Oosterschelde naarstig op zoek naar een vrouwelijke schoonheid. Als hij erin slaagt om haar te vinden, gedraagt hij zich als een echte heer. Hij streelt zijn vrouwtje en verliest haar geen seconde uit het oog. Dit is echter noodzakelijk, want de concurrentie ligt op de loer. De andere mannetjes gaan maar al te graag in gevecht om hem van zijn vrouwtje te beroven. Uiteraard heeft de zeekat hier iets op bedacht. Hij vermomt zich als het vrouwtje zelf! Met zijn miljoenen pigmentcellen camoufleert hij zich, zodat hij niet meer te onderscheiden is van zijn partner en houdt hiermee de mannelijke concurrentie op afstand.

Na het vinden van het vrouwtje kan de paring beginnen. Urenlang omstrengelen de zeekatten zich met elkaar. Tijdens de wilde omstrengeling schieten ze van kleur naar kleur. Deze spectaculaire show is onder de duikers een heuse bezienswaardigheid.

Cuttlefish mating2

De mannelijke zeekat neemt precies dezelfde kleur aan als het vrouwtje. 

De zeekat heeft tien armen, waarvan één dient als voortplantingsorgaan. Tijdens de bevruchting brengt deze vangarm de mannelijke zaadcellen in het vrouwtje. Direct na de bevruchting zet het vrouwtje de 200-300 eitjes af op zeeplanten of in het koraal. Om te voorkomen dat roofvissen de eitjes te pakken krijgen, spuit ze er zwarte inkt overheen. Als de eitjes zijn gelegd sterft de vrouwelijke zeekat en vertrekt het mannetje weer terug naar de warmere wateren.

Twee maanden later komen de kleine zeekatjes uit de eitjes tevoorschijn. Ze zijn nog maar één centimeter groot, maar lijken al precies op een volwassen zeekat. Verstopt in het zand wachten de beestjes tot ze groot genoeg zijn om te vertrekken naar de grote zee.

Bekijk de geboorte van de zeekat:

Geboorte van de zeekat

Ontdek meer in de special