Nieuwsbrief

Blijf wekelijks op de hoogte van het beste uit De Kennis van Nu / Focus en het laatste nieuws!

MELD JE AAN
Darmen in lichaam

Niet altijd zorgt meer behandeling voor meer resultaat. Geerard Beets, oncologisch chirurg uit het Antoni van Leeuwenhoek, is vandaag aanwezig bij het staatsbezoek in Portugal om hierover te vertellen.

Eerst chemotherapie en bestraling, en daarna een operatie. Dat is de standaard behandelingsroute voor patiënten met darmkanker. Als het aan Beets ligt, gaat die route op de schop. Hij vindt het onzin dat alle patiënten dezelfde behandeling krijgen, terwijl sommigen met alleen chemotherapie en bestralingen ook geholpen zijn. Zij kunnen dan naar huis zonder alle mogelijke klachten van een operatie: een stoma, incontinentie en impotentie.

Hooggeëerd bezoek

Onze Koning en Koningin gaan vandaag op bezoek bij een Portugese kliniek. De kliniek laat van alle kanten experts invliegen, zo ook Beets. Al jaren geeft hij zijn kennis en kunde aan hen door. Willem-Alexander en Máxima horen er vandaag alles over.

Vervelende gevolgen van darmkanker

Darmkanker komt veel voor. Het staat in de top vier van meest voorkomende vormen van kanker, samen met borstkanker, longkanker en prostaatkanker. Jaarlijks krijgen zo'n 15.000 Nederlanders darmkanker. Een derde van hen heeft kanker in het onderste deel van de darm, de endeldarm. Hoe lager de kanker zit - hoe dichter bij de anus - hoe vervelender. Hogerop kun je relatief makkelijk een stuk darm verwijderen en de twee uiteinden aan elkaar zetten. Bij een operatie onderaan de darm is de kans groter dat de patiënt na de operatie met een permanente stoma eindigt. Andere klachten zijn: vaker naar de wc moeten en de ontlasting moeilijk kunnen ophouden.

Geen operatie

In het normale traject van endeldarmkanker opereren de artsen om zeker te weten dat de tumor weg is. Maar bij sommige patiënten is de tumor al weg na chemotherapie en bestraling. Het is dan onnodig de endeldarm - of een deel daarvan - te verwijderen, met alle negatieve gevolgen van dien. Bij de orgaansparende behandeling houden artsen de patiënten nauwlettend in de gaten om te kijken of de tumor weg blijft.