Nieuwsbrief

Blijf wekelijks op de hoogte van het beste uit De Kennis van Nu / Focus en het laatste nieuws!

MELD JE AAN
pijn knie sport

Onderzoekers van het Radboudumc zoeken uit hoe pijngevoelig Nederland is. Lees hier meer over hoe het onderzoek werkt en hoe je kunt meedoen.

Pijn die langer dan drie tot zes maanden aanhoudt heet chronische pijn. Twintig procent van de Nederlanders heeft hier last van. Anesthesioloog Monique Steegers en onderzoeker Esmeralda Blaney Davidson van het Radboudumc willen bepalen of mensen die pijngevoeliger zijn ook meer kans hebben op chronische pijn en wat de gevolgen zijn voor het dagelijks leven. Zij doen daarom onderzoek naar de pijngevoeligheid van Nederland.

Hoofdonderzoeker Monique Steegers vertelde erover in radioprogramma Nieuws en Co:

Doe mee met het Groot Nationaal Onderzoek naar pijn

Doe mee met het Groot Nationaal Onderzoek naar pijn

Pijnbeleving per persoon anders

Pijnbeleving verschilt per individu. Daarom is het belangrijk dat zoveel mogelijk Nederlanders meedoen aan dit Groot Nationaal Onderzoek. Pijn hangt ook af van de context. Na een mislukte operatie, of met een slecht humeur ervaar je meer pijn. Vrijwel al het eerdere pijnonderzoek is verricht in het ziekenhuis, op mensen die al veel pijn hebben.

Bij dit GNO gaan we een stapje verder en onderzoeken we hoe pijngevoelig de Nederlandse populatie is. Hierin wordt pijn gemeten aan de hand van een vragenlijst die mensen thuis achter hun computer kunnen invullen. “Omdat mensen het thuis kunnen invullen, meten we hoe mensen hun pijn ook echt in het dagelijks leven ervaren, en worden zij dus niet beïnvloed door een kunstmatige situatie in een ziekenhuis”, aldus hoofdonderzoeker Monique Steegers. Met de resultaten hopen de onderzoekers uiteindelijk een betere pijnbehandeling te vinden voor pijn in het algemeen, maar zeker voor patiënten met chronische pijn.

Wil jij graag weten hoe pijngevoelig je zelf, doe dan mee aan dit Groot Nationaal Onderzoek naar pijn. Klik hier om de test te doen.

Ontdek meer in de special