Nieuwsbrief

Blijf wekelijks op de hoogte van het beste uit De Kennis van Nu en het laatste nieuws!

MELD JE AAN
Breakfast for champions
Door sporten raken je spieren soms beschadigd. Hoe die schade het beste te herstellen? Met een sportdrankje? Nee, zeggen onderzoekers, met een bakje ontbijtgranen.

Je drie keer in de ronde getrapt tijdens het wekelijkse uurtje spinning? Je spieren overbelast? Neem een kommetje volkoren ontbijtgranen met magere melk. Dat helpt de spieren iets beter te herstellen dan een duur sportdrankje, melden Amerikaanse onderzoekers (Journal of the International Society of Sports Nutrition). En het is goedkoper.

Bewegingswetenschapper Lynn Kammer van de universiteit van Texas wilde wel eens weten wat het effect is van volkoren ontbijtgranen met magere melk op het herstel van je lichaam na fysieke inspanning. Ze liet twaalf atleten, vier vrouwen en acht mannen, eerst twaalf uur vasten, daarna twee uur op een normaal tempo wielrennen. Direct nadat de wielrenners afstapten, kregen ze of het volkoren hapje of een sportdrankje.

Dankzij de eiwitten en koolhydraten in de volkoren snack wisten de spieren iets sneller te herstellen dan met het drankje. Bovendien verdween het melkzuur – dat de spieren verzuurt – iets sneller. Tja. Wat moet je als sporter met deze informatie? Muesli in een bidon meenemen? Alleen al de gedachte aan hoe papperig het goedje na een uurtje trainen zal zijn. Dan liever betalen voor een beetje gemak. Leve het AA-tje.

Frederique Melman