Nieuwsbrief

Blijf wekelijks op de hoogte van het beste uit De Kennis van Nu / Focus en het laatste nieuws!

MELD JE AAN
Ritalin - grafitty

Is ritalin nu schadelijk voor het kinderbrein of niet? Promotieonderzoek van afgelopen zomer leek te wijzen op negatieve effecten van ADHD-medicijnen, maar een nieuwe publicatie zet die weer op losse schroeven.

Het gebruik van ADHD-medicijnen heeft op de lange termijn geen effect op de ontwikkeling van hersenen van kinderen, dat staat in de nieuwe publicatie, een studie van hersenonderzoeker Lizanne Schweren van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). In haar promotieonderzoek concludeert zij ook dat de medicatie geen blijvende heeft invloed op het gedrag van jonge gebruikers.

Drie universiteiten onderzochten 1000 kinderen waarvan er 400 ADHD hebben, zo schrijft de NOS op haar site. Zij werden gedurende enkele jaren onderzocht. De kinderen begonnen op hun twaalfde met het invullen van vragenlijsten en ook werd DNA afgenomen. Vijf jaar later kwamen ze terug om ook een hersenscan te maken.

Effect eerder positief dan negatief

Er was vrijwel geen verschil in hersenontwikkeling tussen kinderen die geen, veel of weinig medicatie gebruikten, zegt Schweren. 'Dat betekent dat het gebruik van medicatie er niet toe leidt dat het brein van kinderen met ADHD zich anders ontwikkelt', zegt ze. 'Als we al iets vonden, dan leek het meer op een positief dan op een negatief effect.'

Kinderen met ADHD hebben last van aandachtsproblemen, impulsiviteit en hyperactiviteit. Zij gebruiken medicijnen als Ritalin om de klachten te verminderen. Het gebruik daarvan is in de afgelopen jaren toegenomen. Ouders maken zich soms zorgen omdat ze niet weten wat de langetermijngevolgen van het medicijn zijn.

Andere studie

In augustus werd een studie gepubliceerd waarin staat dat Ritalin in kinderhersenen anders werkt dan bij volwassenen. Een week nadat kinderen Ritalin hadden gebruikt, was er sprake van een verhoogde mate van doorbloeding in hun hersenen. Het is niet duidelijk of daarvan negatief of positief zijn.

Hoogleraar Neuroradiologie Liesbeth Reneman vertelde over dit onderzoek in Nieuws en Co:

Ritalingebruik te zien in kinderhersenen

Ritalingebruik te zien in kinderhersenen

Onderzoekers hebben aangetoond dat het effect van ritalin in kinderhersenen langer aanhoudt dan in de hersenen van volwassenen. Lara Rense praat erover met Liesbeth Reneman, hoogleraar Neuroradiologie aan AMC in Amsterdam.