Nieuwsbrief

Blijf wekelijks op de hoogte van het beste uit De Kennis van Nu / Focus en het laatste nieuws!

MELD JE AAN
angststoornis

Je bent liever alleen dan onder de mensen. Als je vreemden ontmoet, ben je bang dat ze je zullen pesten, uitlachen of je niet aardig vinden. Dit zijn gevoelens waar mensen met een sociale angststoornis (SAD) constant mee te maken hebben. Promovenda Experimentele Psychopathologie Dorien Enter ontdekte dat het geslachtshormoon testosteron ervoor kan zorgen dat vrouwen met SAD minder geneigd zijn zich af te sluiten.

In Nederland heeft tussen de vijf en zestien procent van de bevolking last van een sociale angststoornis. Symptomen die heel vaak voorkomen zijn vermijding van sociale situaties en een verhoogd niveau van het hormoon cortisol.

Stresshormoon en sociaalhormoon

Cortisol wordt ook wel het ‘stresshormoon’ genoemd. Grotere hoeveelheden cortisol worden geassocieerd met angst en sociale vermijding. In 2011 is er een onderzoek afgerond met meer dan 2000 proefpersonen naar SAD en hormoonniveaus. Hieruit bleek dat vrouwen met sociale angststoornis minder testosteron aanmaakten dan andere vrouwen.

Testosteron wordt juist geassocieerd met sociale toenadering: als je veel testosteron aanmaakt ben je minder bang en wil je er juist op af! Enter wilde daarom kijken of het toedienen van testosteron bij vrouwen met SAD zou leiden tot minder vermijdingsgedrag.

Joystick-onderzoek

Om te zien hoeveel vermijdingsgedrag de vrouwen vertoonden, maakte Enter onder andere gebruik van een gereedschap dat vaker wordt gebruikt bij sociaal onderzoek: een joystick. De proefpersonen bestuurden de joystick terwijl ze beelden van boos kijkende gezichten te zien kregen. Omdat de joystick minieme aanrakingen registreert, konden de onderzoekers goed zien hoe snel de proefpersonen de stick naar zich toetrokken of van zich afduwden.

Wat bleek: de 19 proefpersonen met SAD waren na het toedienen van testosteron meer geneigd de joystick naar zich toe te trekken wanneer ze een sociaal dreigend beeld zagen. Ze waren minder bang.

Testosteron als medicijn?

Enter raadt niet aan dat mensen met SAD zich als een gek gaan volstoppen met hormonen. ‘Langdurig testosteron slikken is helemaal niet gezond.’ Het hormoon zou misschien wel vlak voor een therapeutische sessie gebruikt kunnen worden.

Veel SAD-patiënten ondergaan namelijk exposure-therapie: dit is een therapie waarbij de patiënt aan beangstigende situaties wordt blootgesteld om eraan te wennen. Een beetje van het ‘dapperheidshormoon’ zou zo’n sessie voor een patiënt makkelijker kunnen maken.

exposure spinnen