Nieuwsbrief

Blijf wekelijks op de hoogte van het beste uit De Kennis van Nu / Focus en het laatste nieuws!

MELD JE AAN
Spinoza4

Vier Nederlandse wetenschappers krijgen vandaag de jaarlijkse NWO-Spinozapremie uitgereikt. Het is de hoogste onderscheiding binnen de Nederlandse wetenschap. Bovendien ontvangt voor het eerst in twintig jaar een filosoof de prijs. 

Onderaan dit artikel vind je vier gesprekken met de winnaars.

Vaak zijn natuurwetenschappers de gelukkigen. Filosoof Nauta: "Spinoza was iemand die grenzen overging die we tegenwoordig hebben met natuur- en geesteswetenschappen. Wat dat betreft is de prijs goed naar hem vernoemd. Het is voor mij als filosoof zeer bijzonder de prijs te mogen ontvangen". 

Witte vlekken

Nauta onderzoekt zogenaamde 'witte vlekken' in de geschiedenis. Dit zijn onderwerpen binnen de filosofie die niet eerder onderzocht zijn. Volgens de commissie is hij "een jonge onderzoeker die het vakgebied echt nieuwe ideeën brengt". De prijswinnaars ontvangen ieder 2.5 miljoen voor verder onderzoek.

Naast Nauta zijn fysisch-organisch chemicus Wilhelm Huck, internist/infectioloog Mihai Netea en nano-fysicus Bart van Wees in de prijzen gevallen. Eerder dit jaar kregen zij het nieuws al te horen. Vandaag vindt de uitreiking plaats in Den Haag. 

Humanisme

De filosoof is vooral gespecialiseerd in de kanteling van het mens- en wereldbeeld tussen de Middeleeuwen en de moderne tijd. Toen waren we volgens hem goed in scherp argumenteren en analyseren. Zijn specialisatie is het humanisme in de Renaissance. Deze stroming wordt vaak genegeerd door filosofen, maar volgens Nauta heeft het bijgedragen aan het nieuwe denken. 

"Een beter zicht op de geschiedenis is cruciaal voor ons zelfbeeld en een gezonde verhouding daarmee. Deze heeft ons gevormd zoals we nu zijn", zegt prijswinnaar Nauta. 

Bron: nos.nl

Luister naar de winnaars: 

Luister naar het gesprek met Lodi Nauta of de gesprekken met de andere drie  Technisch natuurkundige, Bart van Wees, experimenteel intern geneeskundige, Mihai Netea en fysisch-organisch chemicus, Wilhelm Huck.

Podcast - Spinozalaureaat Lodi Nauta

Podcast - Spinozalaureaat Lodi Nauta

Karin van den Boogaert praat met Nauta over zijn leven en werk. Hoe bereik je de internationale top van de wetenschap? En waarom bleef Nauta altijd in Groningen? Welke positie heeft de filosofie in de wetenschap?

Podcast - Spinozalaureaat Bart van Wees

Podcast - Spinozalaureaat Bart van Wees

Karin van den Boogaert praat met Van Wees over zijn leven en werk. Hoe bereik je de internationale top van de wetenschap? Kom je als topwetenschapper nog wel aan wetenschap toe? En wat zijn de grote vragen die openliggen in zijn vakgebied?

Podcast - Spinozawinnaar 2016 Wilhelm Huck

Podcast - Spinozawinnaar 2016 Wilhelm Huck

Zo zit dat. Even in de Kennis van Nu Podcast zitten en een paar weken later krijg je een Spinozapremie. Het is echt toeval, maar bij onze vorige ontmoeting wist fysisch organisch chemicus Wilhelm Huck (Radboud Universiteit) echt niet dat hij de meest prestigieuze wetenschapsprijs van Nederland zou winnen.

Podcast - Spinozalaureat 2016 Mihai Netea

Podcast - Spinozalaureat 2016 Mihai Netea

Vlak na het vallen van het ijzeren gordijn eind jaren tachtig kreeg de in Roemenië geboren Netea (1968) de kans om een zomerschool in Amsterdam te volgen. Daar kwam hij in contact te staan met internist en hoogleraar Jos van der Meer die Netea de kans gaf om zijn promotie-onderzoek bij hem te komen doen. Sindsdien is Netea altijd in Nederland gebleven en wist hij aan de Radboud Universiteit en het Radboud UMC uit te groeien tot een internationaal toonaangevende wetenschapper op het gebied van ontstekingen, het immuunsysteem en infectieziekten.