Nieuwsbrief

Blijf wekelijks op de hoogte van het beste uit De Kennis van Nu / Focus en het laatste nieuws!

MELD JE AAN
Tattoeage arm

Mensen met diabetes kunnen in de toekomst mogelijk hun bloedsuikerspiegel meten door naar een tatoeage te kijken. Onderzoekers ontwikkelden een speciale inkt die reageert glucosewaardes door van kleur te veranderen.

Onderzoekers van het MIT Media Lab en de Harvard Medical School ontwikkelden samen de Dermal Abyss. Hierbij is de traditionele tatoeage-inkt vervangen door een inkt die reageert op glucosewaardes. Als de suikerspiegel stijgt verandert de inkt van blauw naar bruin, en omgekeerd als de hoeveelheid glucose daalt.

Alternatief voor mensen met diabetes

Wanneer je diabetes hebt, moet je meerdere keren per dag je bloedsuikerspiegel controleren. De meest gebruikelijke manier is om in je vinger te prikken en vervolgens de druppel bloed op een teststrip te plaatsen. Dit kost tijd en is niet prettig. Met de nieuwe biosensing tatoeage is dit in de toekomst misschien niet meer nodig en kan de bloedsuikerspiegel constant in de gaten worden gehouden.

Deze nieuwe inkt reageert niet op je bloed, maar op het dunne laagje vocht dat tussen de cellen zit; de interstitiële vloeistof. Dit vocht zit vlak onder de huid. Het meten van deze vloeistof wordt ook gebruikt in sommige apparaten om continue de bloedsuikerspiegel in de gaten te houden. Het enige probleem is dat in deze vloeistof de glucosewaarde ongeveer 10 minuten later stijgt of daalt dan in het bloed zelf. Dus wanneer de bloedsuikerspiegel heel snel verandert, is het alsnog belangrijk om het bloed zelf te meten.

Uitdroging of verzuring

Naast een glucosegevoelige inkt ontwikkelden de MIT-onderzoekers ook inkten die reageren op de zuurtegraad of de hoeveelheid lichaamszouten. De hoeveelheid lichaamszouten bepalen is een manier om te kijken of je bent uitgedroogd. Verzuring van het lichaam kan heel veel oorzaken hebben, zoals overmatig alcohol gebruik, ziekte of eenzijdige voeding. Dit kan onder andere leiden tot een slechter immuunsysteem.

Tekst loopt door onder afbeelding.

Biosensig tattoeage

De inkt is nog wel in een heel vroeg onderzoekstadium. Het is alleen nog op varkenshuiden getest en nog niet op levende dieren, laat staan op mensen. Er is daarom nog weinig bekend over veiligheid, mogelijke allergieën en duurzaamheid van de inkt. Volgens medeonderzoeker Xin Lui zal het nog wel even duren voordat er iets bruikbaars op de markt is. ‘Maar het prikkelt de fantasie en geeft inzicht wat er in de toekomst allemaal mogelijk is.’

Wil je meer weten over diabetes? Kijk hier voor de uitzending van De Kennis van Nu.

Katia Vega, Nan Jiang, Xin LIU, Viirj Kan, Nicolas Barry, Ali Yetisen, Pattie Maes and Joe Paradiso. "The Dermal Abyss: Interfacing with the Skin by Tattooing Biosensors" In Proceedings of the 2017 ACM International Symposium on Wearable Computers. ACM, 2017.  (nog te verschijnen)

Tatoeages die door biologische processen van kleur veranderen