Het nieuwe rouwen

Iedereen krijgt er vroeg of laat mee te maken: het overlijden van een dierbare. En ook al is dit ingrijpend, de meeste mensen hebben geen professionele hulp nodig bij hun verwerking. Maar als de rouwreacties zo heftig zijn dat het dagelijks functioneren wordt beperkt, spreken we van een rouwstoornis. Uit onderzoek blijkt dat erover praten of het van je afschrijven kan helpen, maar er zijn ook fascinerende nieuwe technieken voor rouwverwerking. Zo kun je een deepfake laten maken van een overleden dierbare en daarmee communiceren.

Actueel

Zo val je in 2024 het beste af volgens de wetenschap

Nog nooit waren er zo veel mensen met obesitas in Nederland. Hoe komen we daar nou vanaf? Wil je weten met welk dieet je het beste kan afvallen? Of hoe het komt dat de kilo’s er makkelijker aanvliegen dan je ze eraf zweet? En wat ook nog eens wetenschappelijk bewezen is? In deze video beantwoord obesitas-onderzoeker Mariëtte Boon van het ErasmusMC jullie meestgestelde vragen over afvallen.

De kracht van het placebo-effect

Het is misschien wel het belangrijkste medicijn dat we kennen: de placebo. Het geneesmiddel dat echt werkt, ondanks dat er geen werkzame bestanddelen in zitten. Hoe kan dat? En moet een arts de placebo dan niet vaker voorschrijven? In deze bijzondere aflevering van Focus, opgenomen op het NPO Podcast Festival met live publiek, gaat presentator Lara Billie Rense in gesprek met Andrea Evers. Zij is hoogleraar gezondheidspsychologie aan de Universiteit Leiden en dé placebo-expert van Nederland.

FC Banlieue

FC Banlieue is een nieuwe serie waarin documentairemaker Wouter Vogel innovatie in de voetbalwereld verkent. Als experiment wordt een karakteristiek Rotterdams amateurteam een seizoen lang gesteund door datawetenschappers en experts uit de professionele voetbalwereld. Zal FC Banlieue (onder 19) eindelijk die felbegeerde eerste klasse winnen en doorschieten naar de hoofdklasse?

Meer NTR Wetenschap