Nieuwsbrief

Blijf wekelijks op de hoogte van het beste uit De Kennis van Nu / Focus en het laatste nieuws!

MELD JE AAN
Een deel van de portretten, inclusief de positieve, neutrale en negatieve informatie die erbij werd gegeven.

Je kunt er van houden of niet, maar het lijkt erop dat roddelen wel degelijk een doel dient: je leert ervan wie je maar beter goed in de gaten kunt houden. Onbewust.

Dat roddelen allerlei sociale effecten en functies heeft, dat was wel bekend. Maar het stuurt zelfs je onbewuste aandacht, schrijven psychologen in Science. Proefpersonen kregen een aantal portretten te zien van mensen die allemaal op elkaar leken. Over de afgebeelde personen kregen ze positieve, neutrale of negatieve informatie te horen, bijvoorbeeld dat ze hadden gestolen of gelogen.

Vervolgens kregen ze de portretten opnieuw te zien, maar dan wel op een speciale manier: met behulp van een spiegelstereoscoop. Daardoor kreeg elk oog een ander plaatje te zien, een van een gezicht en een van een huis. In zo’n geval richt je aandacht zich achtereenvolgens op het ene en andere plaatje, waarbij het niet onder je bewuste controle staat aan welk plaatje de meeste aandacht besteedt. Elke keer als de proefpersonen een wisseling van het plaatje registreerden, drukten ze op een knop. En wat bleek? De proefpersonen gaven duidelijk de meeste aandacht aan de dieven en leugenaars.

Roddelen heeft dus blijkbaar een soort leerproces tot gevolg, waardoor je je omgeving op een andere manier gaat waarnemen. Geheel onbewust concentreren je hersenen zich op de persoon waar mogelijk gevaar vanuit gaat.